Texas Motor Speedway

Texas Motor Speedway är en oval racingbana som är belägen strax utanför staden Fort Worth i Texas. För oss svenskar är denna bana nog mest känd för att det var här som Kenny Bräcks karriär i IndyCar fick ett mycket våldsamt slut. Den 12 oktober 2003 deltog Bräck i en tävling på banan, för sitt stall Team Rahal Letterman när han kämpade med en annan förare om tredjeplatsen. Detta ledde till att de båda bilarna kolliderade mycket våldsamt med varandra. Bräcks bil smulades sönder vid kollisionen och han själv ådrog sig mycket allvarliga skador med ett flertal frakturer och inre blödningar. Normalt sett kan ingen människa överleva med sådana skador, men mot alla odds så lyckades Bräck efter 18 månaders rehabilitering bli fullständigt återställd.

Kenny Bräcks våldsamma krasch är långtifrån den enda som har inträffat på Texas Motor Speedway, som är en bana som är ökänd för sina många olyckor när bilarna i hög fart kör in i varandra. Texas Motor Speedway är en lite drygt två kilometer lång och oval bana som är försedd med kraftigt doserade kurvor varav de två första kurvorna har en lutning på 20 grader och de två sista med 24 graders lutning. Detta sammantaget gör att bilarna kan komma upp i nästan monstruösa hastigheter, vilket i sin tur ökar risken för att det ska inträffa krascher med flera bilar inblandade. Vid några tillfällen har det förekommit att förare har avbrutit tävlingarna på Texas Motor Speedway och klagat på illamående och huvudvärk, som har tolkats av läkarexpertis som ett resultat av extremt höga hastigheter och den kraftiga lutningen i kurvorna.

Banan invigdes under pompa och ståt på självaste skottdagen, den 29 februari 1996 och är bland annat en bana där NASCAR genomför tävlingar i några av sina serier, bland annat Monster Energy NASCAR Cup Series, NASCAR Xfinity Series och NASCAR Camping World Truck Series.

Texas Motor Speedway har en kapacitet att kunna ta 181 655 åskådare och det brukar vara folkfest i Fort Worth när NASCAR eller någon annan organisation kör sina tävlingar på banan. Om du har vägarna förbi Texasstaden och ditt besök sammanfaller med tävlingar på stadens motor-Mecka så ska du verkligen försöka få tag på en biljett till tävlingen. Alla borde få uppleva känslan av att sitta i en publik på upp emot 200 000 personer som hejar fram sina favoritförare till segern i loppen som körs på banan.