Talladega Superspeedway

Delstaten Alabama kan ståta med en riktig värsting till racingbana i form av Talladega Superspeedway. Banan är byggd på ett före detta flygfält i utkanten av staden Talladega. Projekteringsarbetet för den nya banan, som ursprungligen hette Alabama International Motor Speedway, inleddes i mitten av 1960-talet och några år senare stod den klar för invigning. NASCAR har varit banan trogen sedan start och återkommer troget minst två gånger per år för att köra tävlingar i sin serie Monster Energy NASCAR Cup Series. Dessutom brukar organisationen genomföra tävlingar i serierna NASCAR Xfinity Series och Camping World Truck Series på Talladega Superspeedway, vilket gör banan till en riktig kelgris för NASCAR.

Talladega Superspeedway är hela 4,28 kilometer lång och är därmed den allra längsta banan som nyttjas av NASCAR. Banan kunde tidigare ta hela 175 000 åskådare men antalet sittplatser har bantats ned ganska kraftfullt till att numera ”endast” rymma 80 000 åskådare. Om man kommer åkande på Interstate 20 så kan man se den jättelika motorstadion på nära håll.

Mycket tack vare sin ovanligt långa sträckning så kan de deltagande bilarna komma upp i riktigt höga hastigheter. Det är inte särskilt ovanligt att medelhastigheten under ett lopp på Talladega Superspeedway är uppe och snuddar vid 320 kilometer i timmen. Hastighetsrekordet på banan ligger på 348 kilometer i timmen, vilket sattes av föraren Rusty Wallace under ett lopp 2004. Detta är fortfarande ett hastighetsrekord inom NASCAR.

De höga hastigheterna har givetvis ställt till det ganska rejält vid flera tillfällen när NASCAR har besökt Talladega Superspeedway. Upprepade gånger har det smällt mycket kraftigt när bilar har kört in i varandra eller helt sonika åkt av banan i full fart. Banan är tillräckligt bred för att kunna ställa upp bilarna i fem led inför starten. Så många bilar i bredd minskar förarnas rörelseutrymme på ett minst sagt radikalt sätt och gör det svårare för varje enskild förare att kunna undvika att krascha in i stillastående bilar som dyker upp framför vederbörande.

Det är även mycket svårt att kunna köra ifrån klungan av bilar när det är så trångt på banan. Minsta misstag kan få mycket ödesdigra konsekvenser för samtliga förare i loppet. Bilarna kan slungas rakt upp i luften när 20 eller fler bilar kraschar in i varandra samtidigt, vilket sker ganska ofta, trots att NASCAR har jobbat hårt de senaste åren för att förbättra säkerheten och eliminera dessa otäcka luftfärder. Talladega Superspeedway har därför av förare och fans fått öknamnet ”The Big One”.