Kända förare i NASCAR

Motorsporten har, precis som alla andra former av sport, sina egna fixstjärnor och i en organisation som NASCAR, som under en tidsperiod av inte mindre än sju årtionden har arrangerat racingtävlingar över hela den amerikanska kontinenten, har man givetvis också sin egen Hall of Fame dit sportens absolut största stjärnor får inträde när de har nått tillräcklig kultstatus. Låt oss här och nu ta oss en lite närmare titt på ett par av dessa sportens stjärnor inom NASCAR.

Bobby Allison

Bobby Allison, vars fullständiga namn är Robert Arthur Allison, föddes 1937 i Miami, Florida och tillhör ett celebert sällskap bestående av de 50 allra bästa förarna i NASCAR. Bobby har vunnit Daytona 500 tre gånger (1978. 1982 och 1988) samt Winston Cup 1983.

Allison var bara 17 år gammal när han deltog i sitt allra första race. Eftersom han inte var myndig var han tvungen att ha sina föräldrars tillstånd för att få delta i racet. När hans mamma gav sitt okej till att sonen skulle få köra så tolkade Bobby det som att det var ett permanent tillstånd som även gällde nästa och nästa tävling så han fortsatte att köra som om inget hänt tills det uppdagades att hans förskräckta mor bara gett sitt tillstånd till deltagande för sin son i den första tävlingen. Så snart han var myndig och kunde bestämma själv över sitt liv tog Stock Car Races över hans intresse totalt. Bobby Allison blev invald i NASCAR Hall of Fame den 23 maj 2011.

Fred Lorenzen

Det sägs att kärt barn har många namn och det torde verkligen stämma på Frederick ”Fred” Lorenzen Jr, som hos förarkollegor och fans även är känd som The Golden Boy, Fast Freddie, The Elmhurst Express och Fearless Freddy. Lorenzen är en mycket framgångsrik förare inom NASCAR som är invald i organisationens eget Hall of Fame.

Född den 30 december 1934 i Elmhurst, Illinois inledde unge Lorenzen sin karriär som racerförare hos NASCAR 1956. Han slutade som nummer 26 i sitt första lopp på grund av att bränslepumpen i hans bil lade av. Detta till trots så erhöll han 25 USD för besväret.

På 60-talet var Fred Lorenzen den verklige giganten hos NASCAR och radade upp ett helt pärlband med segrar i de lopp han ställde upp i. Under denna period fanns det ingen annan som kunde mäta sig med de framgångar som Lorenzen skördade på löpande band.

I januari 2015 blev Fred Lorenzen invald i NASCAR Hall of Fame.