Las Vegas Motor Speedway

Som kronan på verket ligger den alldeles i slutet av Las Vegas Boulevard. För vad vore väl en stad som är internationellt känd för glitter, glamour och enarmade banditer i långa rader om den inte kunde ståta med en alldeles egen racingbana? Vi talar givetvis om Las Vegas Motor Speedway. Jättearenan som invigdes i mitten av 1990-talet är belägen lite drygt 25 kilometer norr om Las Vegas, precis där öknen tar vid där Las Vegas Boulevard tar slut.

Ägarna till Las Vegas Motor Speedway kunde gnugga händerna av förtjusning när man ganska direkt efter banans invigning kunde locka till sig IndyCar Series som sin första stora attraktion. När sedan NASCAR också anslöt för att köra sin Monster Energy NASCAR Cup Series på banan så var lyckan i det närmaste fullständig i vetskapen om att dessa båda giganter inom amerikansk motorsport skulle dra de riktigt stora folkskarorna. NASCAR har varit banan trogen sedan dess.

IndyCar lämnade dock år 2000 men återvände igen efter elva år för att genomföra ett lopp som dessvärre slutade i katastrof. Under seriens frånvaro hade banan byggts om och bland mycket annat försetts med kraftigt doserade kurvor med 20 graders lutning vilket ökade hastigheten på banan.

Den 16 oktober 2011 skulle markera IndyCars återkomst till Las Vegas Motor Speedway. På det elfte varvet var dock olyckan framme. 15 bilar smällde ihop i en jättelik masskrasch varvid föraren Dan Wheldon omkom. Loppet stoppades omedelbart efter olyckan och avslutades aldrig. IndyCar beslutade sig för att inte återvända till banan igen, vilket i praktiken betyder att det är NASCAR som är banans enda årliga evenemang av större dignitet.

Las Vegas Motor Speedway har visserligen haft andra gäster av enstaka natur genom åren, i stil med Champ Car som avlade en visit både 2004 och 2005 men sedan dess valt att inte återvända igen. I likhet med ett flertal av Amerikas övriga racingbanor har ägarna till Las Vegas Motor Speedway haft mycket svårt att sälja biljetter i tillräcklig mängd. Banan har en kapacitet för 140 000 åskådare men har aldrig varit slutsåld. Det verkar vara ganska uppenbart att det är spel och dobbel som är den stora grejen i Las Vegas med omnejd.

Skulle du befinna dig i spelstaden i Nevadas öken och helt plötsligt bli sugen på att kolla in NASCAR så kan det alltså vara en bra grej att veta att det uppenbarligen inte är särskilt svårt att få tag på biljetter.