Kentucky Speedway

Kentucky Speedway är en racingbana belägen utanför staden Sparta i Kentucky. Banan har sedan den byggdes kring millennieskiftet hela tiden brottats med stora ekonomiska problem då det ganska snabbt visade sig att det var mycket svårt att locka publik till de tävlingar som hölls på anläggningen. Problemet är att Kentucky Speedway ligger en bra bit utanför Sparta och därmed ganska långt från närmaste bebyggelse. Amerikanen i gemen är nämligen inte så förtjust i att åka långt ut i obygden för att kolla på motorsport.

Vi snackar om en bana som är nästan helt oval och som mäter knappt två amerikanska miles, det vill säga 2,38 kilometer. Kentucky Speedway bjuder sina åskådare på lopp med mycket höga hastigheter och med kraftigt doserade kurvor med 14 graders lutning.

NASCAR och banans ägare hamnade 2005 i en rättslig tvist med varandra då Kentucky Speedways ägare stämde NASCAR på grund av att man inte hade fått ansöka om ett race anordnat av NASCAR på sin bana. Den rättsliga processen pågick oavbrutet under tre år och slutade 2008 i vart fall med att Kentucky Speedway förlorade i rätten. Om det är att betrakta som ett plåster på såren eller inte låter vi vara osagt, men NASCAR genomför numera ett race i sin NASCAR Nationwide Series på Kentucky Speedway. I normala fall är det IndyCar Series som brukar förlägga sina tävlingar till banan.

Ägargruppen bakom Kentucky Speedway tvingades ganska snart efter invigningen av banan, år 2000, att tillfälligt stoppa alla tävlingar där för att istället byta ut underlaget på banan då kraftiga bulor hade uppstått under vintern.

Men tjälskottsliknande bulor i asfalten och stora svårigheter att locka åskådare till tävlingarna till trots så är det ändå en helt annan problematik som överskuggar det mesta kring Kentucky Speedway, nämligen logistiken. Om vi ska ta ett exempel på detta så kan vi kika på skräckscenariot som inträffade 2011, när invigningen av Quaker State 400 skulle gå av stapeln på banan.

På grund av trafikstockningar på Interstate 71 kunde inte 20 000 av de förväntansfulla åskådarna ta sig till Kentucky Speedway. Det allra värsta var att en av stjärnförarna, Denny Hamlin, var på vippen att inte hinna fram i tid till banan och starten av tävlingarna där. Arrangörerna tvingades gå ut i media för att uppmana bilister på väg till banan att vända om igen  vid närmaste avfart på motorvägen för att på så sätt underlätta för åskådare som var på väg därifrån. Skandalen ledde till att Kentucky Speedway köpte större landområden intill banan som sedan omvandlades till stora parkeringsplatser.