Dover International Speedway

Det mest unika med racingbanan Dover International Speedway, som för övrigt är belägen i staden Dover i Delaware, är att underlaget på banan byttes ut i mitten av 1990-talet då den ursprungliga asfalten ersattes med betong, vilket i sin tur resulterade i att banan därmed blev en av tre banor där NASCAR kör sina serier.

Banans konstruktion för tankarna till en gammal romersk amfiteater. Den är nämligen helt oval och doserad på ett sätt som i princip gör den till en velodrom. På raksträckorna är det nio graders lutning och i kurvorna är lutningen 24 grader. Tack vare sin något unika konstruktion är det möjligt för publiken att kunna få en överblick över hela banan och de tävlande bilarna, alldeles oavsett var man än sitter någonstans.

Det är till största delen NASCAR som använder sig av banan. När man kör sin Monster Energy NASCAR Cup Series är det så gott som alltid lapp på luckan. Dover International Speedway har en publikkapacitet på 140 000 åskådare. Själva banan är en amerikansk mile lång, vilket motsvarar 1, 609 kilometer. Detta kan tyckas vara en smula snålt tilltaget för en racingbana, men den korta distansen till trots så kommer de tävlande bilarna upp i anmärkningsvärt höga hastigheter här. Till viss del kan detta bero på att underlaget består av betong och inte asfalt som på många andra liknande banor runtom i USA. Dessutom har de kraftigt doserade kurvorna en stor inverkan på hastigheten också.

Under två år i slutet av 1990-talet hade NASCAR sällskap av IndyCar Series på Dover International Speedway, men IndyCars sejour blev som sagt ganska kortvarig här. Även USAC har hållit några tävlingar på Dover International Speedway.

Banan går under namnet ”The Monster Mile” och stod färdig för invigning 1969. Faktum är att det från allra första början var tänkt att banan enbart skulle användas för hästsport men under resans gång blev fokuset istället inställt på motorsport och racing.

En kul grej med Dover International Speedway är att man har en ohyggligt ful maskot, som till viss del påminner om metalbandet Iron Maidens maskot Eddie. Banans maskot går under namnet Miles the Monster och finns avbildad på de pokaler som vinnaren av varje lopp får som trofé. Miles the Monster finns även avbildad på alla biljetter och på all merchandise samt står som en 14 meter hög staty invid banan. Maskotens namn är givetvis helt oblygt hämtat från banans eget smeknamn, The Monster Mile.